Životopis

Boriša Falatar je rođen u Sarajevu 6.6.1975. Sin je Miljenka, inženjera strojarstva, i Dženane Falatar, ekonomistice. Sa suprugom Milicom, advokaticom, ima dvije kćerke, Lunu i Hanu, i sina Ivana. U Sarajevu je pohađao osnovnu i srednju školu, koju zbog rata u BiH nastavlja i završava u Zagrebu.

Boriša Falatar započeo je karijeru kao humanitarni radnik tijekom rata u BiH. Kao 17-godišnjak, upravlja radio komunikacijom, koji je omogućio kontakt ljudima razdvojenim ratom. Pridružio se UN-u, gdje je radio s argentinskom bataljonom.

U Ujedinjene narode se vraća kao međunarodni državni službenik UNESCO-a zadužen za međunarodne odnose sa zemljama članicama. Od 2008. do 2011. radi u sjedištu Ujedinjenih Naroda u New Yorku, gdje predstavlja UNESCO na Generalnoj skupštini UN-a, ECOSOC-u i Vijeću sigurnosti. Nakon toga imenovan je za UNESCO-ovog koordinatora programa u kriznim područjima, zadužen za humanitarne i razvojne programe u Južnom Sudanu, Libiji, Siriji, Iranu i Palestini. Bio je član kabineta glavne ravnateljice UNESCO-a Irine Bokove u vrijeme kada je ona bila kandidatkinja za mjesto glavne tajnice UN-a. Falatar je bio zadužen za odnose s Izraelom i Palestinom sa kojima je pregovarao o brojnim rezolucijama. Tijekom desetogodišnjeg razdoblja Falatar je savjetovao pet predsjednika Generalne konferencije UNESCO-a.

Govori engleski, francuski, španjolski, talijanski i portugalski jezik.

Odlučuje se kandidirati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda 2018. godine, kao kandidat Naše stranke. Motiv za njegovu kandidaturu su propuštene prilike bh. diplomacije na međunarodnom planu da zemlju povede ka ekonomskom i socijalnom prosperitetu i vraćanje vjere mladim ljudima u mogućnost dostojanstvenog življenja u BiH.

Podrži kampanju finansijski ili ostavi svoj komentar.